Aktualności

Informacja dla osób podróżujących i przyjeżdżających z Niemiec

Informacja dla osób podróżujących i przyjeżdżających z Niemiec w związku z występowaniem na terenie Niemiec ognisk zachorowań wywołanych E.coli O104 (STEC).
1. Od połowy maja 2011r. w Niemczech notuje się wzrost zachorowań wywołanych werotoksycznym szczepem E.coli O104 (STEC). Zachorowanie objawia się biegunką, a w około ¼ przypadków u chorych dochodzi do rozwoju zespołu hemolityczno-mocznicowego, który w części przypadków może skutkować trwałymi uszkodzeniami funkcji nerek, a nawet zgonem.
2. Zachorowania występują przede wszystkim w północno - zachodnich landach Niemiec: Szlezwik - Holszyn, Hamburg, Dolna Saksonia i Nadrenia- Północna Westfalia. Przypadki w mniejszej liczbie występują na terenie całych Niemiec. Zanotowano również zachorowania u mieszkańców innych krajów europejskich m.in. w Szwecji, Danii, Wielkiej Brytanii u osób, które w tym czasie odwiedzali Niemcy.

ZALECENIA

• Osoby przyjeżdżające z Niemiec, u których w ciągu 10 dni od ostatniego dnia pobytu w Niemczech wystąpi biegunka, powinny niezwłocznie zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na izbę przyjęć szpitala.
• Niemieckie służby zdrowia publicznego podejrzewają, że źródłem zachorowań jest skażona żywność - najprawdopodobniej warzywa. W związku z tym osobom wyjeżdżającym do Niemiec zaleca się nie spożywanie surowych warzyw zwłaszcza ogórków, pomidorów i sałaty. Ponadto należy również unikać spożywania surowego lub niedogotowanego mięsa wołowego oraz niepasteryzowanego mleka.
• Równocześnie istotne jest zachowanie podstawowych zasad higieny osobistej biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek drogą pokarmową.
• W czasie podróży należy myć ręce mydłem pod bieżącą wodą lub korzystać z nasączanych chusteczek lub żeli myjących na bazie alkoholu.
• W Polsce nie stwierdzono zachorowań, które wskazywałyby, aby żywność skażona trafiła na polski rynek. Należy pamiętać jednak o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowania i spożywania żywności, w szczególności świeżych warzyw i owoców, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być wielokrotnie i dokładnie umyta. Szczegółowe informacje dotyczące zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez WHO ulotka:
Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności.

A.Baranowska
Młodszy asystent PSSE w Opolu Lubelskim
Yródło
www.gis.gov.pl