Powiat opolski cechuje się typowo rolniczym charakterem. Region jest wojewódzkim potentatem w produkcji owoców (ok. 35 %). Dominują: jabłka, śliwy, wiśnie i maliny. W 2006 r. na terenie powiatu funkcjonowało 13403 gospodarstw. Średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 4,3 ha.

Dominującą rolę odgrywają sady, plantacje owoców jagodowych oraz chmielu. Niepowtarzalny mikroklimat Powiśla Lubelskiego sprawia, że uprawiany tutaj chmiel jest poszukiwany na rynkach europejskich i światowych. Plony chmielu w powiecie opolskim sięgają 35% produkcji krajowej.
Na terenie powiatu znajdują się liczne rybne stawy hodowlane, m.in. w Chodlu, Opolu Lub. i Józefowie nad Wisłą. Z uwagi na typowo rolniczy charakter terenu koncentruje się tutaj przede wszystkim przemysł związany z przetwórstwem płodów rolnych. W powiecie opolskim funkcjonuje szereg zakładów przetwórstwa owoców i warzyw, chmielu. Działa również kilka zrzeszeń producentów owoców i warzyw:
Produkcja roślinna na terenie powiatu opolskiego (w tys.ha): Zboża: 18.136
Ziemniaki: 2,23
Strączkowe: 0,197
Buraki:1,24
Rzepak: 0,033
Tytoń: 0,083
Chmiel: 0,881
Gryka, proso, inne: 0,068
Pastewne: 2,994
Zioła: 0,004
Warzywa: 1,956
Jagodowe: 5,233
Sady: 12,471
Użytki zielone: 5,299
Produkcja zwierzęca na terenie powiatu opolskiego (w tys.sztuk):
Bydło: 5,504
Trzoda chlewna: 23,19
Owce: 0,88
Konie: 0,684
Drób: 323,11